Kostpolitik
Kostpolitikken i distrikt Glavendrup tager udgangspunkt i sundhedsstyrelsens
anbefalinger. Gennem sund kost vil vi være med til at give børnene mulighed for at
udvikle sig optimalt, både fysisk, psykisk og socialt:
- Vi vil skabe ramme for glade, aktive børn, som trives.
- Vi vil lægge grundstenen for gode spisevaner i barndommen.
- Vi ønsker at medvirke til, at barnet skal opleve sund mad som værende lækkert og indbydende.
- Vi vil gerne præsentere alternativer til højtider, fødselsdage m.m., hvor sukker
samt E nr. er begrænset.
- Vi vil gerne have, at børnene skal opleve og lære at ”hygge” ikke er
ensbetydende med usund mad.
- Vi vil modvirke fejlernæring og overvægthed.
Ansvar
- Forældre har ansvaret for at give deres børn en god og ernæringsrig
madpakke med, samt forholde sig til distriktets kostpolitik.
- Personalet i børnehusene og i dagplejen har ansvar for at informere om
distriktets kostpolitik, samt give råd og vejledning. Personalet er ikke ”kostpoliti”,
men hvis børnene skal trives og udvikle sig optimalt, så er dette et fælles ansvar.
- Derudover er personalet ansvarlige for, at der under måltiderne skabes en god
og hyggelig stemning omkring måltiderne, hvor der er tid nok til at få indtaget
den rigtige mængde ”brændstof” og have mulighed for at prøvesmage nye
madvarer.
- Det er forældrenes ansvar at give den rette mængde mad med til hele dagen
i børnehusene. I dagplejen er det den enkelte dagplejers ansvar, at børnene
får, hvad de har behov for. Både forældre og institution/dagpleje skal være
opmærksomme på at børns behov for mad, i perioder, kan svinge, uden det
behøver at være tegn på sygdom eller dårlig trivsel.
- Personalet i børnehusene tilbyder koldt postevand ved hvert måltid. I
dagplejen tilbydes der letmælk, babymælk eller andet ifølge aftale med den
enkelte dagplejer.
Dagligdagen
Personalet tilbyder morgenmad til de børn, der kommer tidligt i børnehusene.
Tilbuddet varer til kl. 7.30. Tidspunktet for morgenmad er individuelt hos de
enkelte dagplejerne.
- Formiddag: frugt/grønt/evt. brød.
- Frokost.
- Eftermiddags-mellemmåltid: frugt/grønt/brød eller resten af madpakken.
Fødselsdage
Vi afholder gerne barnets fødselsdag, hvor forældrene er velkomne til at være
med. Vi lægger op til at skabe en god og stemningsfuld fødselsdag med sang og
hygge, hvor barnet er i centrum. Ved fødselsdage vil vi meget gerne begrænse
sukker indtaget. Alternativer kunne fx være pizzasnegle, boller, frugt-spyd, popcorn, hjemmelavet smoothie.
Dette bedes respekteres, da der igennem et år bliver holdt mange fødselsdage i
institutionen/dagplejen.
Søde Sager
Fødevarestyrelsen anbefaler ikke søde sager til 0-2 årige, fordi sukkerholdige ting,
hurtigt, optager pladsen for rigtig mad. For mange søde sager nedsætter også
muligheden for, at barnet optager nok af de vigtige vitaminer og mineraler, der
findes i maden.
For børn i alderen 3-6 år anbefaler fødevarestyrelsen at det daglige råderum, dvs.
både derhjemme og i institution, til slik, kager, sodavand, saft og andre
sukkerholdige varer ikke udgør mere end 300 KJ pr. dag, svarende til 2100 KJ på en
uge.
Dette er eksempelvis i løbet af en uge: 1 glas cola, 7 stk. slik, 1 stk. chokolade, 1
sodavands is, 1 håndfuld popcorn.